masło shea

Firmy kosmetyczne, poszukują coraz to nowszych substytutów do produkcji swoich kosmetyków. Bardzo modne stały się ostatnio kosmetyki, które zawierają masło shea. Pochodzi ono z Afryki. Drzewo wydające owoce, uważane jest tam za święte, ponieważ jego owoce nie tylko są wykorzystywane w celach kosmetycznych, ale również jako lekarstwo, pożywienie jak również służy do rytualnych namaszczeń. Pozyskiwanie masła shea jest dość drogie. Dzrewo to rośnie tylko w buszu i wymaga specyficznego mikroklimatu, którego nie da się uzyskać na plantacjach. Aby drzewo zaczęło owocować potrzeba piętnastu lat, dlatego produkcja masła shea jest bardzo dochodowym interesem. Karite, czyli popularnie masło shea jest cenione za swoje właściwości kojące i dezynfekujące, jak również za obecne w im kwasy tłuszczowe, które są niemal identyczne jak w skórze człowieka. Sprawia to, ze kosmetyki z masłem shea nie powodują podrażnień i idealnie się wchłaniają. W Polsce samo masło shea jest dla przeciętnego człowieka praktycznie nie dostępne. Jedak kosmetyki, w składzie których znajduje się ten ceny składnik, coraz częściej można znaleźć na sklepowych półkach.